Babić, SnežanaSokolović, DejanRadović, JasminaAndjelković, SnežanaPetrović, MirjanaJevtić, GoranPrijović, Mladen2024-08-152024-08-152023-06-22978-86-905494-0-5https://dspace-dev.unic.kg.ac.rs/handle/123456789/112Saopštenje sa skupa nacionalnog značaja štampano u celini M63Višegodišnje trave kao baza održivog stočarstva i industrije stočne hrane, predstavljaju osnovnu hranu preživara u oblastima umerenog klimata. Kao komponente prirodnih i sejanih travnjaka koriste se putem ispaše, kosidbe, senaže i silaže. Najvažnije vrste za stočnu hranu su: ježevica, engleski ljulj, livadski vijuk, visoki vijuk, mačji rep, italijanski ljulj, francuski ljulj, crveni vijuk i bezosni vlasen. Genotip, odnosno sorta u prinosu višegodišnjih trava učestvuje i više od 50%. Najbitniji preduslov uspešnog oplemenjivanja je visok stepen genetičke varijabilnosti u početnom oplemenjivačkom materijalu. Osnovne osobine na koje se vrši selekcija su prinos i kvalitet suve materije, vreme stasavanja, perzistentnost i tolerancija na sušu i prinos semena. Najčešće korišćena metoda oplemenjivanja je fenotipska rekurentna selekcija, modifikovana u cilju skraćenja ciklusa selekcije i redukcije nepoželjnih ukrštanja, praćena polikros metodom ukrštanja i formiranjem sintetičke sorte. Dugogodišnjim oplemenjivačkim radom u Institutu za krmno bilje Kruševac je stvorena 21 krmna i 1 parkovska sorta višegodišnjih trava.otherCC0 1.0 Universalhttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/višegodišnje traveoplemenjivanjekriterijumimetodesorteOPLEMENJIVANJE VIŠEGODIŠNJIH TRAVA U SRBIJIconferenceObject