Milenković, JasminaAndjelković, SnežanaPetrović, MirjanaZornic, VladimirRadović, Jasmina2024-08-152024-08-152023-10-16978-86-87109-17-9https://dspace-dev.unic.kg.ac.rs/handle/123456789/117Saopštenje sa skupa nacionalnog značaja štampano u izvodu M64Grahorica (Vicia sativa spp.) se može koristiti u ljudskoj ishrani jer, pored visokog sadržaja proteina i drugih hranljivih materija, može imati i zdravstvene koristi. Međutim, u grahorici se nalaze jedinjenja poznata kao antinutritivni faktori (NNF – non-nutrient factors) koji mogu smanjiti iskoristljivost ostalih hranljivih materija i negativno uticati na zdravlje. Sa druge strane, NNF, u određenoj koncentraciji, mogu imati određene zdravstvene prednosti jer omogućavaju bioraspoloživost esencijalnih minerala i pozitivno utiču na biohemijske procese u organizmu. Novija istraživanja su fokusirana na ispitivanje koncentracije ovih materija koje bi omogućile ravnotežu između korisnih i štetnih efekata, da bi se dobila poželjna interakcija sa drugim komponentama ishrane.enCC0 1.0 Universalhttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/obična grahoricaukupni fenoliflavonoidikondenzovani taniniPRISUSTVO AKTIVNIH MATERIJA U GRAHORICIconferenceObject